۱۳۸۷ مهر ۲۹, دوشنبه






با هر تعداد سیلندر که می­خواهید برانید ...



افزایش بهای سوخت یکی از مشکلاتی است که خودرو سازان بزرگ دنیا در سالهای اخیر بیشتر با آن روبرو شده اند که این عامل باعث بروز چالشها­یی در زمینه فروش خودروهای با حجم موتور بالا شده است که قطعاً می توان کارخانه هایی از قبیل جنرال موتورز، فورد و کرایسلر را از اولین قربانیان این جریان دانست. چرا که این خودرو سازان بزرگ عمدتاً با تولید خودرو های قدرتمند و با حجم موتور بالا قسمت اعظم بازار پرفروش این گونه اتومبیل ها در نقاط مختلف جهان به ویژه آمریکای شمالی را در دست دارند. قطعاً تحمل از دست دادن این بازار سود آور و جایگزین شدن آن با بازار محصولات کوچک وکم مصرف تر رقبایی چون تویوتا، بسیار برای نام قدیمی و بزرگی چون جنرال موتورز دشوار می باشد. از این رو یکی از راه­کار هایی که این کارخانه در جهت کم رنگ کردن مشکل مصرف سوخت بالای محصولات خود از حدود سی سال پیش مد نظر داشته است ،سامانه "مدیریت فعال سوخت " Active Fuel Management یا DOD Displacement on Demand می باشد. که در سال های اخیر با پیشرفت تکنولوژی ارتقاء نیز یافته است.
موتور های قدرتمندی که بیش از چهار سیلندر دارند شاید بتوانند رانندگان خود را در لحضاتی خاص راضی نگه دارند ولی برای مصرف روزانه درون شهری به طور متوسط کمتر از 25% از توانایی خود را استفاده می کنند. سامانه DOD قابلیتی را برای موتورهای 6 سیلندربه بالافراهم می­کند که در شرایطی که زیر فشار کمتری هستند با غیر فعال کردن تعدادی ازسیلندرها، بتوانند به کار خود ادامه دهند. این امر در شهر های پرترافیک که اتومبیل ها زمان زیادی را در راه بندان ها صرف می کنند بسیار حائز اهمیت می باشد و تحقیقات سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا نشان می دهد که این سامانه بین 5.5% تا 12% در کاهش میزان مصرف بنزین موثر واقع می شود.
نحوه کار
به منظور غیر فعال کردن یک سیلندر در هنگامی که موتور به نیروی کمی جهت حرکت احتیاج دارد ابتدا دریچه ورودی سوخت بسته می شود از طرف دیگر پس از مرحله انفجار سوپاپ خروجی نیز بسته باقی می ماند در نتیجه گازهای ناشی از انفجار نمی توانند در مرحله تخلیه از محوطه سیلندر خارج شوند و در حقیقت تخلیه ای صورت نمی گیرد پس از آن سوپاپ های ورودی هم در زمان مکش باز نمی شوند و دراین حالت حجم متراکمی از گازهای سوخته شده درون سیلندر حبس می شوند که به بیان دیگر با بالا وپایین رفتن پیستون همانند فنری، باز و بسته می شوند. در واقع زمانی که پیستون به نقطه مرگ بالا میرسد گازهای فشرده شده خود عاملی می شوند برای برگشتن پیستون به سمت پایین، نکته شایان توجه این جاست که نیروی لازم جهت برگشت پیستون و فشرده شدن گازهای زائد از طریق انجام مراحل چهار گانه در سیلندر دیگری انجام می شود که نیرو را به میل لنگ وارد کرده است .( غیر فعال شدن سیلندر ها در یک موتور هشت سیلندر در سیلندر های 1، 4، 6 و 8 انجام می ­شود).
زمانی که راننده فشار بیشتری بر روی پدال گاز می دهد و نیروی بیشتری را طلب می کند بلافاصله سوپاپ های خروجی باز شده و گازهای زائد قدیمی خارج می شوند، پس از آن با باز شدن سوپاپ های ورودی مخلوط تازه سوخت و هوا وارد سر سیلندر می شود و سیلندر به چرخه احتراق موتور باز می گردد. جنرال موتورز برای اولین بار در سال 1981 این سیستم را بر روی کادیلاک
L62 "V8-6-4"نصب کرد که می توانست در سه حالت 8، 6 و 4 سیلندر حرکت کند.

سیستم کنترل الکتریکی دریچه ورودی سوخت Electronic Throttle Control (ETC) که کنترل کننده میزان ورود سوخت به سیلندرها می­باشد به همراه یک "شیر برقی کنترل روغن" که هر دو دستورات خود را ازECU میگیرند از ارکان اصلی این سامانه می باشند. شیر برقی کنترل روغن میزان روغن ورودی به رولر لیفتر(Roller Lifter) یا استکانی را بسته به شرایط تغییر میدهد زمانی که میزان روغن کاهش می یابد در نتیجه رولر لیفتر نیرویی به سوپاپ وارد نمی کند و سوپاپ درحالت بسته قرار می گیرد و به محض باز شدن شیر و ورود روغن، رولر لیفتر دوباره به کار می افتد و سوپاپ نیز به کار خود ادامه می دهد. توجه داشته باشید که در این بین ، زمان بندی جرقه زدن شمعها نیز باید تغییرکند تا انفجار در سیلندر های فعال، با توجه به شرایط جدید رخ دهد. بدیهی است که کیفیت روغن موتور بسیار حائز اهمیت می باشد چرا که به وجود آمدن هر گونه اختلال در این سیستم هیدرولیکی باعث بروز مشکلات جدی برای موتور می شود مسائلی از قبیل میزان ویسکوزیته روغن و یا ورود حباب­های هوا به داخل روغن از جمله مواردی هستند که می­توانند باعث بروز مشکلاتی در موتور شوند.
از مدل های مختلف و معروفی که به این سامانه مجهز هستند می توان به کادیلاک
Sixteen که در نمایشگاه دیرویت 2003 با موتور XV16 به نمایش گذاشته شد اشاره کرد که قادر است در حالت های 4، 8 و 16 سیلندر کار کند.
شورلت ایمپالا و مونت کارلو دو برادر قدیمی و جدایی ناپذیر جنرال موتورز با موتور مشترک
High Value LZ8 V6 از دیگر تولیدات منحصر به فردی هستند که قادرند با 3 سیلندر حرکت کنند که همانطور که می دانید برای موتورهای شش سیلندر این اتفاق از نظر زوایای قرار گیری سیلندرها بسیار حائزاهمیت است.
آخرین مدلی که قرار است تا سال 2010 روانه بازار شود نسل جدیدی ازکامارو SS با موتور هشت سیلندر L99 است که در مواقعی که زیر فشار نباشد با چهار سیلندر همچنان به غرش خود ادامه خواهد داد.


سخن آخر
سالها پیش هنری فورد با طراحی اولین خط تولید اتومبیل در دنیا برای فورد مشکی رنگ مدل (T) تنها به تولید محصولی ارزان می اندشید که اکثر مردم توانایی خرید آن را داشته باشند ، تنوع محصول و رضایت مندی مشتری از اهمیت بسیار کمتری برخوردار بود. که دلیل آنرا می توان رقابتی نبودن بازار فروش خودرو در آن زمان دانست. این شرایط تا حدی بود که هنری فورد به شوخی می گفت "مردم باید هر رنگی را که می خواهند انتخاب کنند، مشروط بر اینکه چیزی غیر از رنگ سیاه نباشد". حال با گذشت تقریبی یک قرن سمت و سوی این بازار تغییر کرده و رقابت به جای میرسد که نه تنها قیمت تمام شده محصول مهم می باشد، بلکه برای رضایت مندی مشتریان و از دست ندادن آنها در کنار حق انتخاب در تعیین رنگ دلخواه ، آپشنهای مختلف و ... ، موتورهایی با تعداد سیلندرهای متغییر نیز ارائه می شوند! . حال در جایی که برای خرید خودروهای منتاژ داخل گاه حق انتخاب برای رنگ، از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر می باشد، قضاوت با شما که جایگاه سیاست های صنعت خودرو سازی ما متناسب با دوران هنری فورد است یا حال؟!

۱۳۸۷ مهر ۲۸, یکشنبه

تاريخچه ميني (بزرگ مرد کوچک)







بزرگ مرد کوچک

در طول تاریخ آثار هنری ماندگار زیادی در عرصه های مختلف خلق شده اند که گذشت زمان نه تنها از اهمیت آنها نمی کاهد بلکه پشتوانه ای میشود برای اعتبار آنها .در صنعت خودروسازی هم شاهد تولیدات منحصر به فرد زیادی بوده ایم که در برخی از موارد کم یاب نیز هستند مانند مرسدس بنز Gull Wing و لامبورگینی میورا ویا در موارد گیر به تولید انبوه رسیده اند و در زمان خود در دسترس همگان قرار گرفته اند .


در سال 1959 لئونارد لورد از مدیران )BMC( British Motor Corporation به دلیل بحران کانال سوئز که منجربه کاهش تولید سوخت و سهمیه بندی بنزین دربخش هایی از اروپا شده بود (شرایطی شبیه به وضعیت کنونی کشورمان!) دستور ساخت اتومبیلی را داد با مصرف بنزین کم ،ابعاد کوچک و زیبا با موتوری چابک که نیرو را به چرخ های جلو منتقل کند و بتواند رقیبی باشد برای فولکس واگن بیتل . ( از قرار مدیران این کمپانی بزرگ راه حل ساده کارت سوخت را نمی دانستند ! ) .
پس از چندی سر الکس ایسیوگونس که در آن زمان برای کمپانی BMC کار میکرد به خواسته مدیر خود جامه عمل پوشاند و کوچولوی دوست داشتنی صنعت خودروسازی را طراحی کرد و بدین ترتیب " مینی" به دنیا آمد، پس از مورد تائید قرار گرفتن طرح ، تولید توسط BMC در انگلستان وکشورهای از قبیل اسپانیا، ایتالیا، پرتغال، آفریغای جنوبی، ارگوئه،و نزوئلا و یوگوسلاوی تولید شد.
بی شک بزرگترین عاملی که در نگاه اول باعث می شود که مینی توجه هربیننده ای را به خود جلب کند ابعاد کوچک آن است. طراحی مینی برگرفته از شیوه ای است که در صنعت هواپیما سازی از آن استفاده می شود که با نام monocoque shell معرف است .این شیوه ساخت بدنه فاقد سازه داخلی است وتمام اتصالات از رو میباشد درنتیجه تمام درزهای جوشکاری شده از بیرون کاملاً قابل رویت هستند و درزاتصال ستونهای A و Cاز سقف تا انتهای گلگیرها کشیده شده اند.استفاده از این شیوه باعث میگردد فضای داخلی اتاق زیاد تر شود و همچنین از نظر دفع تنش های وارده بسیار خوب عمل میکند .حتی اتصالات درهای کناری ودر صندوق عقب نیز به وسیله لولاهایی که بر روی بدنه نصب شده اند می باشند.که آنها هم در نمای ظاهری قابل رویت هستند . نکته دیگر این که در صندوق شبیه به درقسمت بار وانت بارها باز می شود و بدین ترتیب فضا برای وسایل طویل بیشتر می شود.پنجره های کناری بصورت کشویی باز می شوند نتیجتا قطر درها کاهش یافته و فضای داخلی اتاق بیشتر می شود از دیگر موارد برجسته این اتومبیل سیستم فرمان وفنر بندی مستقل آن است که در آن به جای فنرهای معمولی ازلاستیکهای فشرده مخروطی استفاده شده این مجموعه نه تنها نرمی قابل قبولی دارد بلکه درکل وزن وابعاد سیستم تعلیق را کاهش داده واز طرف دیگر به دلیل ارتفاع کم این خودرو با سطح جاده راننده حسی شبیه به رانندگی با اتومبیلهای کارت را تجربه میکند. البته در طول مدت تولید، این سیستم تعلیق دچار تغیرات مختلفی نیز شد.



Mini Mk I:1959 -1967
مینی نام های گوناگونی از بدو تولید داشته است و از آنجای که عضوی از BMC محسوب می شد نامهای دیگر محصولات این مجموعه مانند آستین و موریس را به یدک میکشید .
نامی که تا سال 1967 در انگلستان به آن اطلاق می شد موریس مینی ماینر Morris mini minor) ) بود. موریس ماینر اتومبیل معروف و خوش نامی بود که با اضافه شدن کلمه مینی به آن اسم جدیدی به وجود آمد که به برادر کوچکترش اختصاص یافت . دوستان خواننده ایرانی با این نام آشنا هستند و حتی به اشتباه بقییه مدلهای مینی که در دورهای بعدی ساخته شد را با این اسم (مینی ماینر) میشناسند . خاطر نشان میکنم که در زبان انگلیسی دو کلمه (کوچک minor(و (معدنچی miner( شبیه به هم تلفظ میشوند ( ماینر) ، واین شباهت در تلفظ باعث برداشتی اشتباه ازترجمه نام مینی ماینردر ایران شده است.
در همان سالها این خود رو با نام های آستین سون ، آستین 850 و موریس 850 ،آستین پنتر موریس مسکوت در آمریکا و اروپا شناخته می شد.ولی در نهایت در سال 1961 نام آستین مینی بطور رسمی توسط BMC برای این محصول در نظر گرفته شد که در تمام نقاط جهان از آن استفاده شود. مدل های مختلفی از آستین مینی MK 1 تولید شد که اکثر آنها از موتور 848 سی سی بهره می بردند که از آن جمله میتوان به مدلهای مینی وانت و مینی ون اشاره کرد.البته شاهکار تولید درآن دوره را نباید از قلم انداخت که دراکتبر سال 1965 تولید شد و به گریبکس اتوماتیک 4 سرعته مجهز بود !. درمجموع 1.190.000 دستگاه از MK1 تولید شد .البته به دلیل آنکه BMC به خاطر سیاستهای رقابتی بازار مجبور بود زیر قیمت تمام شده مینی را بفروشد، سود زیادی عاید کارخانه نمی شد و بیشتر مدلهای deluxe بودند که برای کارخانه منفعت داشتند که بصورت آپشنال آیتمهایی بر روی آنها نصب بود از قبیل کمربند ایمنی، آینه های بقل، رادیو و...

Mini MK II:1967-70
در این نسل پنجره عقب بزرگ تر شد و جلو پنجره و ادوات تزیینی نیز دست خوش تغییراتی شدند ترمزها نیزعملکرد بهتری داشتند و اولین نقش آفرینی آستین مینی درعرصه هنرسینما با همین مدل MK 2 در فیلم ( The Italian Job)
,ایتالین جاب محصول سال 1969 بود که در سال 2003 نیز با مدل جدید مینی با همین نام سری دوم این فیلم ساخته شد.


Mini Cooper & Cooper S: 1961-2000
دوست صمیمی سر آلکس با نام جان کوپر مالک کمپانی کوپر ، سازنده و طراح اتومبیلهای فرمول یک و رالی استعدادهای نهفته آستین مینی برای شرکت در مسابقه را دریافت و پیشنهاد مدل مسابقه ای آن را رائه داد ،پس از آن با همکاری او و BMC آستین مینی کوپر به مرحله تولید رسید.
موتور 850 سی سی آستین مینی جای خود را به موتور 997 سی سی با قدرت 55 اسب بخار داد از دیگر تجهزات این مدل میتوان اضافه کردن کاربراتور دوم به سیستم سوخت رسانی وگیربکس با ضرایب دنده کوتاه و دیسکهای ترمزدر چرخهای جلو اشاره کرد که در آن زمان برای اتومبیل های کوچک غیر معمول بود.
پس از گذشت دوسال از تولید کوپر مدل جدید آن با پسوند حرف "S" تولید شد این مدل با موتورهای مختلف 1071 و 1275و 1300 سی سی عرضه شد. برخورداری این مدل از دو باک بنزین 25 لیتری در طرفین اتومبیل، حفظ تعادل بیشتری را به همراه داشت که در مسابقات بسیار اهمیت داشت.
بی تردید یکی از عواملی که نشانگر ارزشها وتوانایی های مینی است قهرمانی های متوالی در رالی مونت کارلو می باشد که در طی شش سال پیاپی توانست یکی از مقامهای اول تا سوم را در هر سال به خود اختصاص دهد که در بین آنها سالهای 64، 65، 67 مقام قهرمانی راکسب کرد که در طول تاریخ این تنها اتومبیلی است که توانسته سه سال مقام قهرمانی را در این مسابقه کسب کند البته در سال 66 نیز در ابتدا مقام اول را از آن خود کرد ولی به دلیل استاندارد نبودن چراغ های جلو از طرف داوران فرانسوی مردود اعلام شد.

Mini Clubman & 1275 GT: 1969 -1980
در سال 1969 که مینی تحت مالکیت بریتیش لیلاند بود یک تغییر چهره داد که با نام کلاب من معروف گردید مشخصه های بارزآن جلو پنجره چهار گوش ، تعلیق هیدرولیکی و موتورهای 998 و 1098سی سی بودند .در همان زمان مدلی دیگر با ظاهری شبیه به کلاپ من با نام GT 1275 تولید شد که اولین مینی بود که به کیلومتر شمار مجهز شد گربیکس با ضرایب کوتاه وهمچنین توانایی حرکت با لاستیک پنچرتا سرعت 80 کیلومتربرساعت ازمشخصه های آن بود.



Mini MK III:1970-2000
بزرگترین تغییردراین مدل بزرگترشدن درهای کناری بود که لولاهایش مخفی شده بودند وبا توجه به در خواست مشتریان پنجره های کشویی تبدیل به پنجره هایی با بالا بر دستی شدند.همچنین اجزا داخلی مانند فرمان، روکش صندلی ها وکنسول جلو نیز چشم نوازتر شدند.البته در این میان نمی توان حضور شرکت های مختلف ازجمله کمپانی ایتالیایی اینوچنتی Innocenti) ) که با انجام تغیراتی بر روی ظاهر و موتور، ورژن های منحصر به فرد ی را ارائه میکردند نادیده گرفت. که چند تای از همین مدل در ایران هم موجود می باشد.
1981 ،پس از گذشت بیش از20 سال آخرین باری بود که مینی جزو 10خودرو برتر بریتانیا شد . در مجموع 5.3 میلیون مینی در طول این زمان فروخته شد که هزاران دستگاه از آن در حال حاضر در حال حرکت هستند و مطالعات نشان داده که محبوب ترین خودروی انگلیسی که تا کنون ساخته شده همین " بزرگ مرد کوچک " است !.

تولدی دوباره :
موفقیتهای مینی طی دهه های 60 - 70- 80 میلادی باعث شد که در سال 1994 BMW انگیزه مناسبی برای خرید سهام Rover Group که مینی در آن زمان جزئی از آن بود را داشته باشد. در مارس 2002 روور دارای مشکلات داخلی زیادی بود و BMW تصمیم گرفت با تجزیه کردن و فروش آن، خود را از خطر ورشکستگی نجات دهد.
و به این ترتیب MGو Rover به شرکت فونیکس که یک کارخانه جدید بریتانیایی بود فروخته شدند و لند رور هم به فورد تعلق گرفت ، ولی مینی تحت تملک BMW باقی ماند تا جهان شاهد تولد دوباره این اتومبیل افسانه ای باشد.
مینی جدید از نظر تکنیکی شباهتی به نسل قبلی خود نداشت ولی برخی از خصوصیات را در خود نگه داشته بود .چهره ای جذاب، موتور چهارسیلندردیفرانسیل جلو، هندلینگی عالی وابعاد کوچک ازجمله خصوصیاتی بودند که ازمدل کلاسیک خود به ارث برده بود.
آخرین مدل مینی که برای سالهای 2007 - 2008 معرفی شده برای اولین باردر نمایشگاه فرانک فورت 2007 به نمایش گذاشته شد این نسل از شش مدل اصلی با امکانات مختلف به بازار عرضه شده. مینی one، کوپر، کوپر S، کوپرD( دیزل )، چلنج (مخصوص مسابقات) وکلاب من اعضای اصلی این خانواده جدید را تشکیل می دهند.تنها مدل کلاب من از نظر ظاهر به دلیل کشیده تر بودن اتاق با بقیه مدلها تفاوت چشمگیری دارد وجود دو درب در عقب و یک درب کوچک درسمت راست بدنه که به منظور دسترسی آسان تر به قسمت انتهای در نظر گرفته شده در این مدل خود نمایی بیشتری میکند. همه این مدل ها با جعبه دنده شش سرعته دستی ارائه می شوند که در صورت تمایل خریدار، با شش دنده تپترونیک نیز قابل سفارش هستند.نکته مهمی که در مینی جدید هم بسیار شایان توجه است، توجه زیاد سازنده به اقتصادی بودن این اتومبیل برای خانواده ها میباشد که این دقیقاً همان فلسفه تولید مینی از گذشته تا حال بوده است. نصب سامانه های گوناگون که تمرکزآنها بر کاهش مصرف سوخت واصطحلاک است نشانگر همین اصل در تولید مینی می باشد. در زیر به معرفی برخی از این سامانه ها که تا کنون کمتر از آنها سخنی به میان آمد می پردازیم.




Brake Energy Regeneration
سامانه جدید شارژ باطری (BER) که بر روی بیشتر محصولات BMW نصب میشود، در مینی نیز به کار گرفته شده است. سامانه) Brake Energy Regeneration بازیافت نیروی پرت ترمز) روش سنتی شارژ باطری را دگرگون ساخته است. در خودروهای معمولی شارژ باطری توسط دینام و تسمه ای که به موتور متصل و بطور دائم در حال چرخش است انجام می شود. ولی در این سامانه از یک دینام هوشمند استفاده می شود که عمل شارژ باطری در زمان های مشخص انجام شود . زمانی که شما ترمز میکنید میزان زیادی از انرژی موتوراتومبیلتان هدر می رود برای جلو گیری ازاین اتفاق این سامانه در این هنگام بطور اتوماتیک وارد عمل می شود و این انرژی مازاد را صرف شارژ باطری میکند.این اتفاق زمانی که گاز زیادی می دهید نیزاتفاق می افتد. این شیوه شبیه به روشی است که در خودروهای هایبرید از آن استفاده می شود که این عمل تاحد زیادی از هدر رفتن سوخت جلو گیری میکند.



Auto Start Stop
از دیگر امکانات مینی سیستم اتوماتیک روشن خاموش (Auto Start Stop)است. تمام مدلهای که با دنده معمولی عرضه میشوند به این سامانه مجهز می باشند، وقتی خودرو در حالت سکون قرار میگیرید موتور بطور اتوماتیک خاموش میشود و به محض اینکه راننده پای خود را بر روی کلاچ فشار دهد موتوربلافاصله روشن خواهد شد این سامانه میتواند در ساعات پرترافیک در شهر های شلوغ تا میزان زیادی از مصرف سوخت جلو گیری کند.


Great Shift Point Indictor
زمانی که در حال رانندگی هستید اگرتمرکز کافی را نداشته باشید ،شاید برای چند لحظه فراموش کنید که دنده ­ر­ا تعویض کنید که این اتفاق میتواند در دراز مدت به موتور خودرو آسیب وارد کند وهم چنین باعث مصرف بیش از اندازه سوخت شود .Great Shift Point Indictor نام سامانه است است که با سنجیدن سرعت، موقعیت رانندگی، وموقعیت پدال گازبهترین ومعقول ترین دنده را توسط اعدادی که بر روی صفحه نمایش جلو تمام مدلهای دنده ای مینی است به راننده نشان می دهد .وباعث می شود راننده سریعتر رانندگی خود را اصلاح کند


Electrical Power Assistant System
دقت در فرمان پذیری اتومبیل از نکاتی است که همیشه از طرف کارشناسان مورد بررسی قرار میگیرد که این امر باعث افزایش تمرکز بیشترخودرو سازان روی این بخش شده است چرا که می تواند عاملی باشد برای بالا بردن امنیت وهمچنین سهولت در رانندگی .سامانه EPAS (Electrical Power Assistant System ) دستاوردی است که در مواقع مختلف برای بالا بردن دقت فرمان به کمک راننده می آید .این سیستم کمکی فرمان توسط نیروی الکتریکی کار میکند و باعث افزایش دقت فرمان درپیچ ها وکاهش حساسیت در سرعتهای بالامیشود. همچنین در هنگام حرکت در سرعتهای پایین مانند پارک کردن، نرمی فرمان افزایش میابد .وزن کمتر این سیستم از دیگر نکات قابل توجه آن میباشد .
از نظر امنیت وجود آرشیو کاملی ازسامانه ها ازقبیل TCS,ESP,EBD,ABS به همراه 6 کیسه هوا ،بدنه قوی ، کمربند سه نقطه ای پیش کشنده، صندلی بچه با استاندارد ISOFIX و... باعث شدند که در تست تصادف پنج ستاره از NCAP را برای خود کسب کند.


سخن آخر:
دیدگاه بازاریابی رقابتی مبتنی بر توجه به شرایط اقتصادی مصرف کنندگان،ایجاد امنیت و آرامش، خدمات پس از فروش مناسب و... با بکار گیری مکانیزم های پیشرفته، استراتژی است که کارخانه های صنعت خودرو سازی جهان برای بقاء خود از دیر باز درپیش گرفته اند وآگاهند که لحظه ای تخطی از این مسیر میتواند ضربات جبران ناپذیری به آینده شان وارد کند .آیا با جستجو درمحصولات خودروسازی کشورمان از بدو شروع، تحولی شبیه به تولیدات انبوه دهه 60 میلادی میتوان یافت ؟
در پایان ازمهندس پیمان امامی که در گردآوری اطلاعات بخش کلاسیک این مقاله کمک شایانی داشتند کمال تشکر را دارم.

۱۳۸۷ تیر ۲۴, دوشنبه

‏نمايشگاه اتوميبل هاى كلاسيک


گذری بر تاریخ


‏اتومبيل هاى قديمى همواره درنزد علاقه مندان جايگاه خاصى داشته وخوشبختا نه دركشورمان نيز با توصيه های مجله ماشين، نگهدارى و بازسازى اين گونه خودروها كه سرمايه ملى محسوب می شوند رواج يافته است، حدود نه سال پیش به اتفاق جمعى از دوستان، كميته كلاسيك درفدراسيون اتومبيلرانى كشورراه اندازى شد و با تشکيل نمايشگاه هاى مختلف سعى بر ترويج فرهنگ نگهدارى صحيح ازاتومبيل ها وجمع آورى ماشين هاى قديمى موجود دركشور بودكه خوشبختانه اين امر تاحدودى محقق شد. من از همان موقع علاقه داشتم كه از نمايشگاه هاى معتبر خودروهاى كلاسيك در خارج از كشور نيز بازديد نمايم. چندى پیش فرصتى پیش آمد تا از دو نمايشگاه معتبر 2008 ‏ Retro Mobil ‏پاريس وTechno classica ‏اسن بازديدكرده وگزارشی كوتاه تقديم خوانندگان مجله ماشین نمایم.
‏‏نوشتة و عکس: مهندس پیمان امامى


‏نمايشگاه 2008 ‏Retro Mobil پاریس فرانسه


‏اين نمايشگاه كه ماه فوريه هرسال درمحل پارك نمايشگاه هاى پاريس برگزارمى گردد. امسال نيزطى 10 ‏روز برگزارى 100 ‏هزارنفراز اين نمايشگاه ديدن كردند که خود نشان دهنده تعداد مشتاقان است.غرفه داران درچنين نمايشگاه هايى شامل : شركت ها ومؤسسات خريد و فروش اتومبيل، کمپانی ها وگاراژهاى مخصوص بازسازى اتومبيل هاى كلاسيك ، نمايشگاه ها وموزه هاى دائمى،كلكسيونرها، تيم هاى مسابقاتى اتومبيل هاى كلاسيك، غرفه هاى فروش لوازم وقطعات يدكى، ماكت اتومبيل ،غرفه مجلات و نشريات و تابلوهاى نقاشى اتومبيل هاى قديمى بودند.
‏اما به جرأت مى توان زيباترين اتومبيل هارا درغرفه مؤسسات و شركت هاى مطرح درزمينه خريد و فروش و حراجى اتومبيل هاى كلاسيك مانندشركت هاى RM,COYS,BONHAMSيافت. درنمايشكاه امسال پاريس غرفه BONHAMSيكى از جذاب ترين غرفه ها بود. اين مؤسسه امسال توانست به ركورد فروشى بالغ بر 10 ‏ميليون يورو درحراجى دست يابد! بله تعجب نكنيدء فقط يك دستكاه اتومبيل مرسدس بنز S كلاس شيرى رنگ مدل 1928 ‏ميلادى بازسازى شده به قيمت2 ‏ ميليون و317‏ هزاريورو درهمان روزهاى اول به فروش رسيد! ازديگراتومبيل هاى موجود دراين غرفه كه به فروش رفت مى توان به بوگاتى53 ‏ TYPE ‏ ( 1‏ميليون و 300 ‏هزار يورو) مرسدس 500k ‏كروكى 1936 ‏( 887 ‏ هزارو 900 ‏يورو) اشاره كردكه واقعاٌ چشم هربازديدكننده را نوازش می كرد. قطعات يدکى مختلف به صورت نو و دست دوم دردسترس بودند و شما مى توانستيد از يك ميخ ساده تا يك شاسى خودرورا آنجا پيداكنيد! بازارچانه زنى هم بسيارداغ و بیشترقيمت ها، توافقى بود. درقسمتى ديگر از فضاى سالن نمايشگاه، غرفه هاى فروش مجلات و نشريات گوناگون درزمينه اتومبیل هاى قديمى و کلاسیک به چشم مى خورد، جالب است بدانيد فقط دركشورفرانسه پنج ماهنامه و يك هفته نامه به طورتخصصى درزمينه اتومبيل هاى قديمى و كلاسيك به جاپ مى رسد! درنمايشگاه Retro Mobil ‏امسال يك جشن ويژه نيز برپا بود و آن شصتمین سالكرد ساخت اتومبیل سيتروئن 2 CV ‏بود، اتومبيلى كه نسلى از آن به نام ژيان ، به ايران آمدو درزمان خودبسيار مورد توجه بود.

‏نمايشگاه Techno classica ‏اسن آلمان


‏اين نمايشگاه زيباترين و بزگ ترين نمايشكاه اتومبيل هاى كلاسيك وقديمى دراروپا است كه فروردين ماه گذشته درشهر اسن آلمان بگزارگرديد. دوازده سالن مختلف درنظرگرفته شده بود و دركل9‏ هزار اتومبيل دراين نمايشگاه درمعرض ديدبازديدكنندگان قرارگرفت. برنامه ريزى و مديريت خوب آلمانى دراين نمايشگاه كاملأ مشهود بود.
‏به طوركلى درنمايشگاه اسن (نسبت به پاريس) اتومبيل هاى بيشترورايج ترى جهت بازديد عرضه شده بود، اين درحالى است که ‏در نمايشگاه پاريس، اتومبيل هاى لوكس تر ، گران قيمت تر و كمياب ترى به چشم مى خورد وشايد به خاطرهمين موضوع بالا ترين قيمت فروش يك دستگاه اتوميبل در حراجى يكى از غرفه ها در نمايشگاه آ لمان410 هزار يورو بودکه به يك دستگاه مرسدس بنز 300 ‏گالوينگ تعلق داشت.
‏شركت هاى مختلفى درآلمان درزمينه بازسازى و تأمين قطعات يدكى اتوميبل هاى قديمى و كلاسيك فعاليت دارند كه بعضى از آنها به صورت تخصصى برروى يك نام كار می كنند مانند: NIEMOLLER,KIENLE ‏ كه برروى مرسدس بنزكار مى كنند و در نمايشگاه امسال مدل ها و خدمات خود را عرضه كرده بو دند. شرکت هاى مختلفى هم به صورت تخصصى فقط برروى يك قسمت فعال بودند، مانند نقاشى يا صافكارى و يا جوشكارى داخل اتاق.
‏درگوشه وكنارفضاى نمايشگاه اتوميبل هاى مختلف مسابقه اى نیز به چشم مى خورد که ‏هركدام از آ نها در گذشته افتخارات بسيارى را در پيست ها و جاده هاى مختلف كسب نموده بودند.
‏در يكى از سالن هاى نمايشگاه که به نظر بزرگ ترین سالن مى رسيد،كلكسيونرها ومالكان اتوميبل هاى كلاسيك با اتوميبل خود حضورداشتند وبا علاقه به پرسش هاى بازديدكنندگان پاسخ مى دادند.
‏اصولاً معنی و مفهوم کلکسیونر اين است که شخصی به جمع آورى تعداد قابل توجهی از يك شى خاص بپردازد، ولى در جمع دوستداران اتوميبل هاى قديمى، اين قانون صدق نمی كند وشما مى توانيد با داشتن فقط يك اتوميبل نيزبه جمع كلكسيونرهاى قديمى بپیونديد! مراحل بازسازى و تعمير قطعات ولوازم يدكى يك اتومبیل قديمى ممكن است جندين ماه و یا چندين سال به طول بیا نجامد ولى لذت رانندگى با چنين اتوميبل هايى شايد به هيچ وجه قابل مقايسه با راندن يك خودروى امروزى نباشد!

۱۳۸۷ خرداد ۲۳, پنجشنبه

پیشرانه های MYT

تحول در طراحی وساخت موتورهای احتراقی درون سوز

درسال 1885 بود که مهندس کارل بنز موفقیت خود در تولید اولین موتور احتراقی درونسوز با توان خروجی 0.8 اسب بخار را جشن گرفت و با به حرکت درآوردن اتومبیل سه چرخه ی 96 کیلوگرمی که با سرعت 15 کیلومتربرساعت حرکت میکرد ،خبر آغاز یک تحول بزرگ در زندگی بشر را به گوش جهانیان رساند.طی گذشت یک قرن پس از تولید اولین موتور درونسوز ما شاهد تغیرات کوچک و بزرگ در ساختمان این گونه موتورها بوده ایم همچنین با اضافه شدن قطعات الکترونیکی در دهه های اخیر این تغییرات رنگ وبوی دیگری گرفته است ولی نکته شایان توجه اینجاست که به دلایل مختلف شاهد اختراع موتوراحتراقی متفاوتی که جایگزینی مناسب باشد ، نبوده ایم و شاید همین امر انگیزه ای بود برای اقای رافائل مورگادو از اهالی کالیفرنیا تا با اختراع موتور جدید احتراقی درونسوز با نام
MYT) Massive Yet Tiny) بتواند دریچه ای جدید به صنعت حمل ونقل باز کند .
خصوصیات منحصر به فرد این موتور کوچک ودرعین حال قدرتمند باعث می گردد تنها با تغییر در ابعاد آن برای مصارف گوناگون قابل استفاده باشد .انواع اتومبیل، کشتی وحتی هواپیما همه قابلیت اینرا دارند که به این موتورمجهز شوند. این در حالی است که از نظر مکانیکی ساختار ساده ای دارد و از قطعات کمتری نسبت به موتورهای درنسوز معمولی در آن استفاده شده ،آلودگی محیطی بسیار کم و نگهداری از آن آسان است.

همانطور که از تصویربرداشت میشود ،شمایل MYT کاملا با موتورهای معمولی متفاوت است طبیعتا نحوه کار هم کاملا دگرگون شده و پیستونها به گونه ای متفاوت عمل میکنند. پس لازم است برای درک بهتر نحوه کار موتور، ابتدا تصویری که ازسیلندر و پیستون ِ موتورهای معمولی در ذهن خود دارید پاک کنید .این پیستونها با سرعت های متغیر درون یک سیلندر حلقه ای توسط دو روتر مختلف به دور یک محور و هم جهت با هم می چرخند.هر یک از روتر ها به 4 پیستون بطور مستقیم متصل است.در این موتور خبری از سوپاپ و میل سوپاپ نیست ،ورود سوخت و خروج دود از طریق دو جفت مجرای باز که از نعمت داشتن سوپاپ بی بهره اند صورت میگیرد وطراحی پیستون ها به گونه ای است که با حرکت از مقابل مجاری خود نقش سوپاپ را ایفا میکنند. چهار مرحله موتور یعنی مکش تراکم احتراق و تخلیه در فضای بین پیستونها اتفاق می افتد و هر 2 پیستون تشکیل یک اتاق انفجار را می دهند.
ترتیب انجام چهار مرحله به اینصورت است :
مکش :پیستون اول در آستانه چرخش و پیستون دوم تازه ثابت شده .در این حالت پیستونهای 1و2 بیشترین فاصله را از یکدیگر دارند. پیستون یک مقابل مجرای دود قرار دارد ومخلوط سوخت از طریق مجرای وروودی وارد فضای خلاء بین دو پیستون می شود ،با چرخش پیستون یک و قرار گرفتن آن مقابل مجرای وروودی زمان مکش تمام میشود (در واقع پیستون ها خود نقش سوپاپ را در این موتور بازی میکنند).
تراکم : پیستون اول در حال چرخش و پیستون دوم ثابت است در نتیجه فضای بین دو پیستون کم شده و سوخت متراکم میشود.
انفجار : یک حرکت کوچک پیستون 2 کافی است که مخلوط سوخت و هوا در جلو شمع قرار گیرد و انفجار صورت گیرد .

تخلیه : پیستون 2 روبروی مجرای وروودی قرار میگیرو و پیستون 1 حرکت خود را آغاز کرده و با ایجاد فشار دود را خارج میکند
همانطور که در شکل مشخص است فضای بین پیستونها به تعداد هشت عدد می باشد و با وجود 2 شمع برای احتراق، هر پیستون در هر بار چرخش دو بار انفجار را تجربه میکند پس در یک سیکل کامل موتور 16 انفجار صورت میگیرد که در مقام مقایسه با یک موتور هشت سیلندر که تعداد انفجارها در یک چرخش کامل چهار بار میباشد MYT بسیار قوی تر نشان می دهد. به عبارت دیگر از نظر تعداد انفجارها با یک موتور 32 سیلندر برابراست .شفتی که وظیفه انتقال قدرت را به عهده دارد از مرکز موتور عبور می کند وبا چرخش مداوم روتر ها نیرو را منتقل میکند .
پیستونها ی MYT فاقد "پایه پیستون " میباشند نتیجتا از شاتون ویا تاقان نیز خبری نیست و ساختار قرار گیری رینگها به گونه است که میزان اصطکاک با دیواره سیلندر حلقه ای بسیار اندک میباشد و به همین دلیل برای خنک کردن موتور تنها از روغن و هوا اسنفاده میشود و احتیاجی به رادیاتور آبی نیست در عین حال نحوه کار این موتور به گونه ای است که زمان توقف پیستونها در نقطه مرگ (TDC) ، طولانی است و به همین دلیل شانس برای انفجار کامل سوخت فراهم میشود. به این ترتیب راندمان موتور از نظر تئوریک به نزدیکی 100% میرسد، که شاید مقایسهMYT با موتورهای بنزینی وگازوئیلی به ترتیب با راندمان های 35% و 50% کمی ناجوانمردانه باشد.
این مدل آزمایشگاهی مورد بحث قطروطولی برابر با 32 سانتی متر دارد که با حجم موتور 14 لیتر در بیشترین حالت توانایی تولید 3000 اسب بخار را دارد .خاطر نشان میکنم که وزن آن معادل 68 کیلو گرم میباشد.
بدیهی است که استفاده از این مدل MYT برای خودروهای شهری که نیازی به چنین توانایی حرکتی ندارند ضرورتی نیست پس آقای مورگادو با کوچک کردن ابعاد موتور این بار تولد فرزند MYT را با قدرتی در حدوده 250 اسب بخار جشن میگیرید . این موتور2.4 لیتری با قطر 16 سانتی متر و طول 21 سانتی مترو وزنی در حدود 13.6کیلو گرم در هر 241 کیلومتر 3.7 لیتر گازوئیل می سوزاند
بر خلاف مدل 14لیتری که برای اتومبیلهای شهری نامناسب می باشد برای به پرواز در آوردن هواپیما ضعیف است ولی با کنار هم قرار دادن و متصل کردن محور مرکزی 2 موتور 14 لیتری MYT یک موتور قدرتمند بوجود می آید که معادل یک موتور 64 سیلندر توربو دیزل نیرو تولید میکند !
MYT قابلیت اینرا دارد که هم با گازوئیل وهم با بنزین کار کند که برای تغییر دادن نوع سوخت کافی است تغییراتی در شمعها ایجاد شود. واضح است که هم از نظر آلودگی محیط زیست و هم از نظر راندمان موتورهای دیزل بر بنزینی برتری دارند و MYT هم از این امر مستثنی نبوده و به همین دلیل توصیه سازنده به استفده از گازوئیل میباشد .
اگرچه این موتور پس از گذشت 3 سال از اختراعش به مرحله تولید انبوه نرسیده ولی بی شک مقدمه ای خواهد بود برای جهش های بزرگ تر در قرن جدید.
سخن آخر :
هر چند اخیرا بحث بر روی سوخت های فسیلی زیاد است و سعی بر جایگزین کردن آنها با انواع دیگر سوختها و روشهای مدرن تولید انرژی است ولی قطعا استفاده از روشهای جدیدی که بتواند راندمان مصرف را تا حد زیادی بالا ببرد و ازهدر رفتن انرژی و آلودگی محیط زیست به میزان زیادی جلو گیری کند ،قابل تامل است ،بخصوص برای کشور های که منابع عظیم سوختهای فسیلی را در اختیار دارند .امید است با توجه به پیشرفت جهان در عرصه فراوری ومصرف سوختهای فسیلی مسئولین ما هم نگاه مهربان تری به اینگونه منابع داشته باشند که شاید اولین گام در این مسیر،آزادی واردات موتورهای دیزل ویا حتی ساخت آنها برای اتومبیلهای سواری میباشد.


۱۳۸۷ اردیبهشت ۳۰, دوشنبه

سامانه TCS ( کنترل کشش و چسبندگی ) یا ATC , DTC

درباره سامانه TCS بیشتربدانیم :
قابلیت کنترل خودرو در شرایط خاص حتی برای رانندگان حرفه ای می تواند درد سر ساز باشد چرا که مهارت در رانندگی تنها فاکتور تعیین کننده برای رهایی یافتن از مهلکه نیست از این رو خودرو سازان تلاش میکنند با بالا بردن ضریب امنیتی محصولاتشان بوسیله سامانه های هوشمند تا حدی از خطرات احتمالی پیشگیری کنند. شروع عصر حکم رانی سامانه های هوشمند بر فرامین راننده را میتوان از زمان تولد ABS دانست، سیستمی که در مراحل بعدی مکمل کار سامانه هایی از قبیل TCS , ESP , EBD , ABA ... شد .
هرزگشتن چرخهای متحرک در هنگام حرکت بر روی سطوح یخ زده از مشکلاتی است که بیشتر رانندگان آنرا تجربه کرده اند، مشابه همین مشکل در مورد اتومبیلهایی با موتورهای قوی حتی بر روی سطوح خشک نیز وجود دارد.راه حلی که از گذشته به منظور جلوگیری از هرزگردی چرخهای اتومبیلهایی که نیروی خروجی دیفرانسیل آنها زیاد است استفاده می شود، دیفرانسیل های limited slip differential LSD میباشد.به زبان ساده در خودروهای تک دیفرانسیل معمولی (دیفرانسیل آزاد) که گشتاور به هر دو چرخ منتقل میشود اگر یکی از چرخهای متحرک تماسی با سطح زمین نداشته باشد ویا بر روی سطوح یخ زده قرار گیرد ،آن چرخ آزادنه می چرخد و چرخ دیگربر روی زمین خشک در حالت سکون قرار میگیرد. در نتیجه خودرو ثابت میماند .سکون چرخ دوم به این دلیل است که، به چرخی که اصطکاک بیشتری دارد گشتاور کمتری منتقل میشود و این ایراد اصلی دیفرانسیل های آزاد می باشد.ولی در صورت وجود دیفرانسیل LSDگشتاور لازم جهت به حرکت در آوردن چرخ ثابت به آن منتقل می شود و در نتیجه خودرو میتواند به حرکت خود ادامه دهد در واقع تقسیم گشتاور بین هر یک از چرخ ها با توجه به میزان نیروی اصطحکا ک آنها با سطح جاده می باشد (هر چه نیروی اصطکاک کمتر گشتاور دریافتی هم کمتر).
از دیگر ترفندهایی که به منظور جلوگیری از هرزگردی چرخها انجام شده است، سامانه MAX TRAC بود که بر روی برخی از محصولات جنرال موتوردر اوایل دهه 70 نصب می شد که از آن جمله میتوان به بیوک زیبا و قدرتمند Rivera ا شاره کرد که به صورت آپشنال این سامانه بر روی آن قابل سفارش بود.این سیستم بوسیله کامپیوتر های اولیه اتومبیل و سنسورهایی که در هر چهار چرخ نصب شده بود کار میکرد ،کامپیوتر با توجه به میزان اختلاف سرعت در چرخ های جلو و عقب میزان تورک موتور را به گونه ای تنظیم میکرد که کمترین هرز گردی در هنگام حرکت بوجود آید .این سامانه به دلیل بهای زیادی که مالک باید برای آن پرداخت میکرد مورد استقبال عموم قرار نگرفت.در همان سالها بود که کادیلاک نیزسامانه TMS Traction Monitoring System را بر روی مدل الدرادو نصب کرد ولی بخاطر واکنشهای ضعیف و نواقصی که در ECU به وجود می آمد بسیار مورد انتقاد قرار گرفت و عمر کوتاهی داشت.
ولی پیروز میدان درنصب سیستمی کامل، با کمترین نقص که بتواند میزان هرزگردی چرخهای متحرک را به حد اقل برساند وکمترین میزان پرت انرژی را داشته یاشد کارخانه مرسدس بنز بود که همواره در معرفی این گونه سامانه ها به لطف تلاش مهندسین BOSCH یکی از پیشگامان می باشد،این کارخانه در سال 1971 سامانه ETCS
Electronic Traction Control System را معرفی کرد.
سامانه کنترل کننده هرزگردی در خودرو های مدرن امروزی بوسیله کاهش نیروی موتور و تقسیم نیروی ترمز( مجهز به ABS ) به وسیله سنسور های سرعت که بر روی چرخها نصب شده ، اتومبیل را مهار می کند.
تاثیر بر روی کاهش نیرو موتور به گونه های مختلف برای خودرو های گوناگون انجام می شود :
جلوگیری کردن از جرقه زدن هریک از شمعها ویا کاهش سوخت رسانی برای یک یا چند سیلندر،و همچنین در خودروهای که مجهز به توربو شارژ هستند کاهش میزان پرخورانی ،از روشهاای متداول جهت کاهش تورک موتور هستند.
برای درک بهتر کاربرد TCS ، در نظر بگیرید که پیش روی شما یک خیابان با شیبی ملایم قرار دارد و سطح این خیابان کاملا پوشیده از یخ یکدست و صاف در ضمن خبری هم از ستاد برف روبی نیست . خاطر جمع باشید که امکان عبور از این خیابان با هیچ تر فندی به جز TCS میسرنیست . وقتی خودرو شما در این وضعیت قرار میگیرد به علت کاهش نیروی اصطکاک ،چرخهای متحرک شروع به هرزگردی میکنند در همین لحظه سنسورها این خبر را به واحد کنترل میدهند وبلافاصله همزمان با کاهش نیروی خروجی دیفرانسیل ، سامانه ABS هم وارد عمل میشود و برروی هر چرخ بطور جداگانه نیروی ترمز مورد نیاز را اعمال میکند در چنین شرایطی اتومبیل شما، استوارو بدونه هیچ گونه هرزگردی به حرکت خود ادامه میدهد.این اعمال بسیار شبیه به رفتارهای سامانه ESP می باشد ولی این دو سامانه همانطور که ملاحظه میکنید اهداف متفاوتی را دنبال میکنند.

کاربرد در مسابقات اتومبیلرانی
TCS در خودروهای که در مسابقات اتومبیلرانی شرکت میکنند به منظور بالا بردن میزان نیروی چسبندگی لاستیکها به سطح جاده در هنگام گاز دادن وشتاب گرفتن استفاده میشود برای مثال وقتی راننده بیش از اندازه گاز میدهد TCS چرخها را در پایدار ترین حالت قرار میدهد.از نمونه بارز موارد استفاده این سامانه در این گونه خودرو ها میتوان به مسابقات فرمول یک اشاره کرد البته میزان حساسیت TCS توسط راننده از طریق کلیدی که بر روی فرمان نصب میباشد انجام میشود تا در شرایط مختلف راننده بتواند حساسیت سیستم را تغییر دهد.
البته توجه داشته باشید که با توجه به قوانین جدید FIA در سال 2008 هیچیک از تیمها ی شرکت کننده در مسابقات فرمول یک مجاز به استفاده از این سامانه نیستند علت این امر تاکید و توجه بیشتر بر مهارت های فردی را ننده به جای تکیه بر سیتمهای کمکی میباشد .نکته جالب توجه اینکه پس از برگزاری دو مسابقه اول که در کشورهای استرالیا و مالزی برگذار شد اکثر رانندگان نشان دادند بدلیل حذف همین سیستم در هدایت اتومبیل ها دچار مشکل شده اند
البته رام کردن هیولاهای فرمول یک ، نیز کار هر کس نیست ولی اگر بخت با شما یار با شد میتوانید کلیدی شبیه به آنچه گفته شد را بر روی فرمان فراری 12 سیلندر 599 لمس کنید که دارای پنج حالت مختلف ازجمله رانندگی در هوای برفی ویا بارانی و نیز دو حالت جداگانه SPORT و RACE است وهمچنین اگر مایل باشید دود سفید رنگی را در هنگام شروع حرکت در آینه ی بقل خود ببینید میتوانید TCS, ESPرا در حالت خاموش قرار دهید !
دراین گونه خودروهای سوپر اسپرت ویا خودروهای off road این سامانه میتواند با همکاری LSD خود نمای بیشتری کند چرا که با توجه به توضیحات داده شده در مورد LSD که نسل جدید آن ازسیستمهای الکترونیکی نیز بهره میبرد قطعا راندمان کار بهتر خواهد بود.
خیلی از مردم به اشتباه فکر میکنند TCS از گیر کردن خودرو در برف جلو گیری میکند در حالیکه این سیستم چنین وظیفه ای ندارد .به زبان ساده تر : ABS از لیز خوردن لاستیکها در هنگام ترمز کردن جلوگیری میکند ولی TCS از لیز خوردن لاستیکها در هنگام گاز دادن جلو گیری میکند و همانطور که هنگام ترمز کردن با خودرو مجهز به ABS راننده پالسهای را بر روی پدال ترمز حس می کند در زمان گاز دادن هم شبیه به همان پالسها بر روی پدال گاز حس خواهد کرد .پالسهای که هر ضربه آن نوید بخش تلاش این سامانه ها جهت دور شدن از مهلکه است.
'



۱۳۸۷ اردیبهشت ۱۴, شنبه

درباره جعبه دنده اتوماتیک DSG بیشر بدانیم



جعبه دنده اتوماتیک DSG

اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که هیجان رانندگی برایشان مهم است قطعا یک خودرو با دنده اتوماتیک شما را از یکی از لذتهای رانندگی که همان تعویض دنده ها در دورموتورهای دلخواه است دور میکند.در مورد نسل جدید جعبه دندهای اتوماتیک(تیپترونیک) که دارای وضعیت دستی هم هستند تا حد زیادی شرایط فرق میکند زیرا هر زمان که از شر ترافیکهای شهری رهای یابید و تصمیم به محک زدن خودروتان بگیرید میتوانید با قرار دادن دنده در حالت دستی احساس رانندگی با خودرو مسابقه مجهزبه دنده سکوئنشال را در خود تداعی کنید،حال در نظر بگیرید که خودرو شما مجهز به گریبکس DSG است که تعویض دنده ها را تنها در 8هزارم ثانیه انجام دهد (این در حالی است که تعویض دندها در گریبکس سکوئنشال فراری انزو در 15 صدم ثانیه تعویض میگردد)در این شرایط شاید نسبت به دنده اتوماتیک کمی تجدید نظر کنید !
نسل جدیده گریبکسهای اتوماتیک با نام (TCG(twin clutch gearbox اولین بار توسط کارخانه فولکس واگن تحت عنوان Direct Shift Gearbox) DSG) یا تعویض دنده مستقیم معرفی گردید .و تا کنون بر روی خودروهای از قبیل گلفMK5 GTI وهمچنین گلف ,R32آودیTTو... نصب گردید.مهم ترین خصوصیت این جعبه دنده حذف تورک کانورتور (توربین) میباشد. تورک کانورتور نام توربینی است که در گریبکسهای اتوماتیک وظیفه انتقال نیرواز موتور به گریبکس را دارد که در حقیقت جایگزین کلاچ در خودرو های با دنده معمولی میباشد،ودر این توربین نیرو بطور غیر مستقیم و به واسطه روغن منتقل میشود حال آنکه در این سیستم جدید نه از تورک کانورتور خبری است و نه از کلاچهای بزرگ وخشک معمولی.
وظیفه انتقال قدرت درDSG توسط دو کلاچ چهار لایه ای کوچک و، تر که در روغن قرار گرفته اند انجام میشود(شبیه به سیستم کلاچ موتور سیکلت).هریک از این کلاچ ها با یکی از دو شفت هم محور موجود در گریبکس در ارتبا ط است.مجموعه شفت و کلاچ یک ،با دندههای فردودنده عقب و،شفت وکلاچ دوم با دندهای زوج در گیرمی شوند.

حالت " "D
زمانی که خودرو در حالت سکون قرار دارد بطور طبیعی ارتباط هر دو کلاچ کاملا قطع می باشد وقتی که راننده دنده را در حالت ِِِD قرار میدهد دنده یک گریبکس بر روی شفت یک انتخاب میشود وکلاچ یک برای در گیر شدن آماده میشود در همین زمان شفت دوم دنده دو را انتخاب میکند ولی کلاچ دوم کاملا ارتباطش قطع میباشد با کم شدن فشار پای راننده بر روی پدال ترمز کلاچ شماره یک کاملا در گیر و ماشین به حرکت در می آید به عبارت دیگر زمانی که خودرو در حال حرکت است ECU دنده بعدی که با کلاچ دوم در گیر خواهد شد را تعیین میکند وبه همین خاطر سرعت تعویض دندهها بسیار زیاد ودر عین حال دقیق و نرم میباشد.
زمانی که دنده دو درگیر میشود به سرعت کلاچ اول ارتباطش قطع شده ودنده سه توسط شفت یک انتخاب شده وآماده درگیری میشود تا بلافاصله بعداز دنده دو درگیر شود ، به همین ترتیب شش دنده تعویض می گردد.
در حالت عادی زمانی که راننده فشار گاز را افزایش میدهد دنده ها به ترتیب از یک تا شش افزایش مییابند ودر هنگام کاهش سرعت نیز مشابه همان اعمال ولی بلعکس انجام میشود وحتی این امکان نیز وجود دارد که در صورت نیاز گریبکس از دنده شش بطور مستقیم به دنده سه یا هر دنده دیگری برود واین زمانی اتفاق می افتتد که فشار بر روی پدال گاز کاهش یابد یا لازم باشد سرعت سریعا کاهش پیدا کند.


زمانی که خودرو در حالت ِD قرار دارد ، سیستم تعویض دنده مستقیم، کاملا در حالت اتوماتیک کار می کند با تاکید بر قرار دادن گریبکس بر روی دنده ای که باتوجه به شرایط ،کمترین مصرف سوخت را داشته باشد این بدین مفهوم است که افزایش دنده ها خیلی زود تراز دور موتورهای معمول برای هر دنده اتفاق می افتد . برای مثال درگلف MK5 GTI که مجهز به جعبه دنده DSG است دنده شش در نزدیکی سرعت 60 کیلومتر بر ساعت درگیر میشود !

حالت اسپرت" S"
طبیعتا مانند همه گیربکس های که دارای حالت s میباشند وقتی حالت اسپرت از سوی راننده انتخاب میشود DSGهمچنان در حالت تمام اتوماتیک است با این تفاوت که دندها در دور موتورهای بالا به منظور بهره گیری از تمام توان موتور تعویض می گردد.

حالت " " Tiptronic
شاید بتوان یکی از نواقص گیربکسهای تیبترونیک که با تورک کانورتورها کار میکنند را عکس العمل همراه باتعلل آنها درپاسخ گوی به فرامین راننده دانست که به مدد وجود ارتباط مستقیم جعبه دنده با موتوربه وسیله کلاچ های سیستم DSG این مشکل حل شده است.در این حالت تعویض دنده ها به وسیله دو اهرم + و - که در طرفین فرمان قرار دارد توسط راننده انجام میگیرد البته وقتی جعبه دنده در این وضیت قرار میگیرد ،اگر راننده دنده را تعویض نکند برای جلوگیری از آسیب رساندن به موتور دنده در محدوده خط قرمز دور موتور به طور خودکار تعویض میگرددوهم چنین اگر دور موتور تا حد زیادی افت کند و دنده توسط راننده تعویض نگردد ،دنده معکوس بصورت خودکار در گیر میشود.
از معایب این جعبه دنده میتوان به قیمت بالای آن اشاره کرد وهمچنین وزن سنگین کیت کامل گریبکس هم نباید نادیده گرفت از دیگر مشکلات این سیستم آن است که مالک خودرو نمی تواند به راحتی موتور اتومبیل خود را تقویت کند زیرا DSG تنها با گشتاورهای مختلف همان خودرو برنامه ریزی شده و هم خوانی دارد.
توجه داشته باشید که تاریخ شروع تولید انبوه DSG از سال 2003 میلادی میباشد و پس از رفع مشکلات و معایب هم اکنون در شرایط و خصوصیات ذکر شده تولید میگردد. با در نظر گرفتن پیشرفتهای موجود درزمینه تولید خودروهایی با گریبکس های اتوماتیک و ورود انواع مختلف آنها در کشورشاید زمان آن فرا رسیده که افکار قدیمی خود را تا حدی نسبت به این تکنولوژی تغییر دهیم .





۱۳۸۷ اردیبهشت ۹, دوشنبه

رانندگی فقط در هشیاری کامل

CONCEPT CAR TO SHOWCASE ANTI DRUNK-DRIVINGTECHNOLOGY




راننگی فقط در هشیاری کامل !

سالانه میلیونها نفر در جهان جان خود را در صوانح رانندگی ودر اثر بی احتیاطی از دست می دهند، که این امر عواقب جبران ناپذیری را برای جوامع به همراه دارد.
میزان تصادفات در کشورهای مختلف در اثر مصرف بیش از اندازه مشروبات الکلی ویا رانندگی در شرایطی که راننده احساس خواب آلودگی ویا خستگی میکند ،کارخانه خودروسازی نیسان را بر آن داشت که در خودرو ایدهای فاگ سیستمی رابه مجموعه ناوبری اضافه کند تا از بروز این گونه صوانح تا حد امکان جلوگیری شود.
این سیستم با مجموعه ای از سنسورهای کوچک ولی کار آمد ،کار خود را قبل از به حرکت در آ مدن خودرو شروع می کند .به این ترتیب که با اولین تماس دست راننده با سنسور بسیار حساس جاسازی شده بر روی سردنده میزان الکل موجود در عرق دست بررسی میشود ،در صورتی که میزان آن بیشتر از حد استاندارد باشد گریبکس قفل شده و اجازه حرکت به راننده داده نمی شود.
وجود چهار حسگر حساس به بو در چهار نقطه مختلف اتاق خودرو میزان بوی الکل درون اتاق را اندازه گیری میکند و اگر این میزان از حد مشخصی بالاتر باشد سیستم ناوبری با دادن پیام به راننده و سرنشینها از طریق صفحه نمایشگر آنهارا مطلع می کند.
برای تعیین میزان هوشیاری و جلو گیری از رانندگی در حالت خواب آلودگی یک دوربین در جلوی صفحه نمایشگر کیلومتر نصب شده که دائما حرکات چشم ها و پلک زدن راننده را بررسی می کند که در صورت غیر طبیعی بودن آنها صدای پیام های هشدار دهنده مجددا شنیده میشوند ضمنا حسگر دیگری در مجموعه کمربند نصب گردیده که میزان عکس العمل های سریع وحرکات بدن راننده را بررسی میکند.
آخرین ترفند این مجموعه مربوط به حسگرهای میباشد که حرکت خودرد در جاده را تحت نظر دارد( برای مثال اینکه خودرو در بین خطوط حرکت میکند یا نه )اگر شواهدی دال بر نبودن تمرکز در رانندگی حس شود سرنشینان به سرعت آگاه خواهند شد.

این سیستم یک طرح کاملا ایده ای می باشد که نیسان مدعی است با بکارگی آن به همراه سیستم حمل و نقل هوشمند( آی.ت اس) که توسط تویوتا برای اولین بار معرفی گردید، میزان جراهات جدی در تصادفات را تا سال 2015 در مقایسه با سال 1995 در محصولات نیسان به نصف برساند.

دیسک های ترمز سرامیکی


امنیت با فلز یا سرامیک؟
وقتی با سرعتی بالا در یک خیابان در حال رانندگی هستید و ناگهان مانعی را در جلوی روی خود میبینید وبا حرکتی غیر ارادی پای خود بر روی پدال نجات میگذارید تنهاتوقع شما از خودروتان ایستادن قبل از وقوع حادثه است به عبارت دیگر سیستم ترمز خودرو شما باید طی چند ثانیه قابلیت اینرو داشته باشد که این تغیر عقیده ناگهانی شمارو رابه بهترین شکل عملی کند .تا کنون مقالات زیادی در باره سیستمهای هوشمند و نحوهٍ عملکرد این گونه سیستمها در ترمز های وسایل نقلیه نوشته شده ولی کمتر به جنس مواد به کار رفته در ذیسکها ویا لنتها، درخودرو هابی مدرن پرداخته شده . یکی از موادی که در دهه اخیربرای ساخت دیسکهای ترمز مورد توجه قرار گرفته سرامیک میباشد مواد سرامیکی به علت خواص ذاتی میتوانند در برخی از شرایط سخت تحملی بهتر از دیگر مواد را از خود بروز دهند(به غیر از مواد ی که در حیطه تخصصی متالوژی وعلم مواد آلی و پلیمری قرار می گیرد تمامی مواد در مجموعه علم ومهندسی سرامیک بحث میشوند)
از جمله موارد کاربرد سرامیکها در صنعت خودرو سازی میتوان به کاتالیست های اگزوز ، موتورهای آدیاباتیک ، دستگاه تبخیر سوخت اولیه ودر گرم کن های شیشه ها و... نام برد.
اولین بار توسط کارخانه پورشه وبا نام
(pccb)Porsche ceramic composite brake

دیسکهای ترمز سرامیکی معرفی گردیدند.این قطعات بسیارسخت بوده ،میزان سختی آنها در حدود 9.7 میباشد که کمی از سختی الماس کمتر است.این امر موجب می گردد که عمر مفید این دیسکهابه300000 کیلومتر برسد
که نسبت به عمر انواع دیگر دیسکهای ترمز بسیار بالا تر میباشد.همچنین این دیسکها قدرت تحمل دماهای بالای1000درجه سانتی گراد را دارا میباشد که این امر بیشتر در خودروهای سوپر اسپرت اهمیت دارد چرا که حرارت تولید شده در هنگام ترمز گرفتن در این خودروها بسیار بالا میباشد به همین دلیل این دیسکها به صورتی طراحی میگردند که دارای یک سیستم درونی خودکار میباشند که افزایش دما در اثر اصطکاک بین لنت ودیسک را به خودی خود تا حد زیادی پایین می آورد و از ذوب دیسک جلوگیری میکند.
همانطور که میدانیم در دیسکهای فلزی از آنجای که در دمای بالا ضریب اصطکاک پایین می آید در نتیجه ضمن ترمزهای شدید باید برای تاثییر بیشتر ترمز فشار بالاتری به پدال وارد آید ولی از انجا که ضریب اصطکاک سرامیکها در دمای بالا تغیر خیلی کمتری دارد در نتیجه ضمن ترمزهای شدید راندمان سیستم ترمز کاهش پیدا نمیکند.
همچنین این سیستم در شرایط بارانی ودر صورت وجود رطوبت رفتار بسیار خوبی از خود نشان میدهد که این امر به دلیل نحوه قرار گیری فیبرهای کربن موجود در ساختار دیسک میباشد که از تجمع اب بر روی دیسک جلوگیری میشود
یکی از مشکلاتی که دیسکهای ترمز فلزی دارند خوردگی سطح آنها است که ناشی از نمکهای جامد و مایع در سطح جاده میباشد
این امر بیشتر در کشورهای اروپای که بارندگی زیاد است مشهود میباشد، در حالی که دیسکهای سرامیکی به علت خواص شیمایی ، ،مقاومت به خوردگی بالای در برابر نمکهای جاده دارند.
این دیسکها از نظر سایز واندازه شبیه دیسکهای فلزی میباشند و قطر آنها نهایتابه 350 میلیمترمیرسد ولی از نظر وزنی تا 50 درصد از دیسکهای فلزی سبک تر می با شند.بدهی است که استفاده از قطعاتی سبکتر با کارای بهتر در مجموع میتواند منجربه کاهش مصرف سوخت .همچنین کاهش آلایندها شود.
بر اساس تمامی خصوصیات ذکر شده برای دیسک های ترمز سرامیکی این مواد جایگزین بسیار مناسبی برای دیسک های ترمز معمولی می باشند ، لذا تنها مشکل موجود در مصرف گسترده ی دیسک های سرامیکی قیمت بالای تولید این محصول می باشد که این امر باعث شده است که در حال حاضر از این دیسک ها تنها در
در خورو های سوپراسپرت از قبیل مانند لامبورگینی مورسیه لگو ،برخی از مدلهای پورشه ،مرسدس اس ال آر استفاده میشود.
بی شک سرامیک قدمت فلز را در صنعت خوذرو سازی ندارد چون ساخت قطعات سرامیکی برای کاربردهای خاص نیاز به روشها و ابزارهای بسیار پیشرفته دارد که در گذشته فراهم کردن این شرایط مقدور نبوده.ولی با پیشرفت تکنولورژی به سادگی میتوان در یافت که درآینده، دربسیاری از موارد میتواند جایگزینی مناسب برای قطعات فلزی باشد.


.

Free counter and web stats